Dutch Runners | Atletiekunie

terug Print deze pagina

Nieuws

25 februari 2013

Topveld bij NK Halve Marathon in Venlo

Er staat bij de Weir Minerals Venloop zowel bij de mannen als de vrouwen een sterk Nederlands atletenveld aan de start. Voor het tweede jaar op rij worden in Venlo de Nederlands kampioenschappen halve marathon gehouden. Racedirector Carel van Nisselroy, ook dit jaar weer verantwoordelijk voor het samenstellen van het topveld, heeft met Patrick Stitzinger en Andrea Deelstra de titelverdedigers gecontracteerd. 


Van Nistelroy: “Bij de mannen draait het kampioenschap om het trio Stitzinger, Choukoud en Butter. Drie Nederlandse lopers met uitgebreide erelijsten. De geroutineerde Patrick Stitzinger uit Maastricht is drievoudig Nederlands kampioen op de halve marathon en regerend Nederlands kampioen op de marathon. Khalid Choukoud (Den Haag) en Michel Butter (Castricum) behaalden ook al eens de titel op de 21,1 km. Choukoud grossierde de laatste twee jaar in nationale titels op de baan, de weg en de cross en werd in 2012 tijdens de Europese kampioenschappen zevende op de 10.000 meter. Michel Butter beleefde vorig jaar in Amsterdam zijn definitieve doorbraak op de marathon. Als derde Nederlander dook hij onder de 2 uur en tien minuten (2:09.58 uur). Voor Choukoud is de Venloop een uitgelezen kans om voor de tweede maal nationaal kampioen op de halve marathon te worden. Butter en Stitzinger bereiden zich namelijk voor op de marathon van Rotterdam en het tweetal bevindt zich rond de Venloop in de zwaarste trainingsweken en lijkt daardoor niet in staat om het Choukoud moeilijk te maken.”

Bij de vrouwen is Miranda Boonstra uit Molenhoek teruggekomen op haar besluit om in Venlo te starten. Ze wil zich volledig focussen op de marathon in Rotterdam. “De weg naar de overwinning lijkt nu open voor titelverdedigster Andrea Deelstra uit Apeldoorn,” denkt Van Nistelroy. “Zij kan op geduchte tegenstand rekenen van Ruth van der Meijden (Eindhoven), vorig jaar tweede, en Merel de Knegt (Tilburg).”

Internationaal
Ook het internationale veld kent sterke lopers en loopsters. “De Kenianen Charles Cheruiyot en Julius Koech zullen het zwaar krijgen om de pas 18-jarige Ethiopiër Bonsa Dida achter zich te houden. Dit drietal gaat samen met Philemon Yator (Kenia) op jacht naar het parcoursrecord (1:01.32). Misschien kunnen Urige Buta (Noorwegen), de winnaar van 2012, Marius Ionescu (Roemenië) en Jarkko Järvenpää (Finland) in hun spoor blijven. Bij de vrouwen komen twee oud-winnaressen naar Venlo. De Keniaanse Elizeba Cherono en de houdster van het parcoursrecord Isabellah Andersson uit Zweden, die heeft aangekondigd haar record uit 2010 (1:10.02) aan te vallen. Van hoog niveau zijn ook Penina Kigen, Jane Moraa en Valentine Kibet (allen uit Kenia). 

Meer info over de Venloop: www.venloop.nl

MyRun
Inloggen My run
Registreren | Wachtwoord vergeten?